Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Обережно гризуни!

Дата: 17.10.2024 14:52
Кількість переглядів: 30

Фото без опису

 

 

На земній кулі налічується понад 2500 видів гризунів. З усіх хребетних тварин саме гризуни приносять найбільшу шкоду людству. Вони є носіями і джерелами біля 200 різних інфекційних та інвазійних захворювань, якими можуть хворіти люди і тварини.

Особливо небезпечними у розповсюдженні інфекційних захворювань є щури та миші, оскільки вони найбільше контактують з приміщеннями підприємств, помешканнями людей, з предметами побуту, харчовими продуктами.

Практично цілий рік гризуни людству створюють загрозу: навесні, влітку та восени переважно – на земельних угіддях та в господарських будівлях, а взимку – у наших помешканнях.

Зараження людини відбувається через забруднені екскрементами харчові продукти, воду, пошкоджену шкіру. Можливе також зараження в разі укусу щуром.

Найбільш небезпечними хворобами, у розповсюдженні яких важливу роль відіграють гризуни, є: сибірка, туляремія, бруцельоз, лептоспіроз, чума, ящур, бешиха, кокцидіоз, сказ.

З усіх інфекцій, що передаються через гризунів, найбільш поширеною є лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання, що протікає із високою гарячкою, інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем. Лептоспіроз має тяжкий перебіг (до 70% серед госпіталізованих) і високу летальність (до 20%). Гризуни є резервуаром лептоспірозу і можуть бути джерелом небезпечних для людей та домашніх тварин хвороб. Після перенесеної хвороби гризуни ще довго залишаються  та виділяють збудник у довкілля. Основний шлях передачі збудника тваринам – через воду. Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворюваньнаприклад, можуть нагадувати грип, характерніший восени і взимку. До того ж інколи недуга може мати безсимптомний перебіг.

З метою запобігання та запобігання виникненню інфекційних захворювань серед людей, які поширюються через мишоподібних гризунів необхідно проводити дератизаційні заходи та дезінфекцію колодязів.

Що таке дератизація

Дератизація – це комплекс заходів для знищення гризунів (щурів, мишей, полівок тощо), який є одним із способів боротьби з інфекційними захворюваннями шляхом винищування гризунів – носіїв і джерел багатьох інфекційних хвороб. Дератизація має не тільки протиепідемічне, але й економічне значення, оскільки гризуни завдають великої шкоди підприємству, сільському господарству, наносять інший економічний збиток у виробництві та побуті.

Методи дератизації

Всі методи, що застосовуються в дератизації, поділяються на попереджувальні та винищувальні.

Попереджувальні методи засновані на створенні умов, що перешкоджають проникненню гризунів у приміщення і містять санітарні заходи, які спрямовані на створення умов, які позбавляють гризунів доступу до їжі і притулків. Для цього необхідно:

постійно проводити ретельне прибирання;

сміття і харчові відходи збирати в місткості з щільними накривками;

– харчові продукти зберігати в місцях, недоступних для гризунів;

– не захаращувати підвальні приміщення і комори непотрібними речами, що створюють зручні умови перебування для гризунів.

Винищувальні методи спрямовані саме на знищення гризунів.

Винищення гризунів необхідно проводити систематично і регулярно. До винищувальних заходів належать механічні способи винищення гризунів – виловлювання їх за допомогою різних знарядь лову (мишоловки, капкани, пастки) та хімічні засоби дератизації, які є найбільш поширеними і ефективними – у вигляді твердих або рідких харчових отруйних принад.

КОЛИ ТРЕБА ПРОВОДИТИ ДЕРАТИЗАЦІЮ?

Проводити дератизацію варто щойно, як ви побачили хоча б одного гризуна. Вони розмножуються дуже швидко, тому зволікати з виведенням мишей, щурів не можна. В зоні ризику: підприємства харчової промисловості, навчальні заклади, заклади охорони здоров’я, громадські будівлі і споруди тощо.

Про звільнення об'єкта від гризунів свідчать відсутність ознак їх перебування (свіжі пошкодження предметів, харчових продуктів, екскременти), гризунів у пастках, капканах протягом трьох діб.

ЗАПОРУКА ВІДСУТНОСТІ ШКІДНИКІВ це створення обстановки, непридатної для їх проживання, а саме:

- харчові продукти варто упаковувати в спеціальну тару, яка допоможе запобігти їх псуванню щурами, мишами.

- краща профілактика появи шкідників і їх активного розмноженняпідтримка належного рівня гігієни, регулярне вивезення харчового і будівельного сміття.

- установка на шляху передбачуваної міґрації щурів, мишей компактних механічних пасток, приманок природним способом знизить популяції гризунів в фуражних, складських приміщеннях.

- використання металевих сіток для затягування вентиляційних, каналізаційних отворів перешкодить попаданню шкідників всередину приміщення.

- підприємствам, установам, організаціям радимо звертатися до служб, які спеціалізуються на цьому питанні і є професіоналами цієї справи.

Відповідальність за дотримання санітарно-протиепідемічних правил і норм в разі здійснення будь-яких видів діяльности покладена на суб’єкта господарювання (ФОП, керівника підприємства, установи, організації незалежно від форм власности).

Варто пам’ятати про те, що людина сама повинна опікуватися своїм здоров’ям!

 

Начальник Кременчуцького

районного управління Володимир БАРЧУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь