Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Шкідник капусти - білокрилка

Дата: 03.06.2024 15:38
Кількість переглядів: 486

Фото без опису

 

   Білокрилка – це непростий шкідник, навіть у закритому просторі теплиць, а що робити в умовах відкритого Грунту?

Виявити білокрилку досить просто – вона дрібна, біла, найчастіше з жовтуватим відтінком, схожа на міль, завжди ховається на нижньому боці листя.

 Білокрилка полюбляє вологе повітря й тепло, тому найчастіше її можна побачити в теплицях (зазвичай на огірках, томатах, салаті, селері), на кімнатних рослинах. У відкритому ґрунті на городах, пошкоджує капусту, гарбузи, кабачки, моркву, огірки, томати. Крім того, білокрилка — переносник багатьох вірусних інфекцій, причому як імаго, так і личинками. Серед хвороб, які поширює фітофаг, — кучерявість, хлорози, мозаїка. Листя рослин деформуються, розвиток рослин припиняється, що суттєво знижує врожайність культур.

У своєму розвитку капустяна білокрилка проходить три стадії: яйце, личинка, німфа. З німфи відроджується імаго (доросла комаха). На одній рослині можуть бути представники усіх стадій розвитку, що ускладнює ефективність боротьби зі шкідником. Самки білокрилки відкладають яйця з нижнього боку листків по 10-20 штук. Личинки харчуються соком рослин, виділяючи липку солодку масу, на якій розмножуються сажисті гриби. Листки скручуються, рослини в’януть і при сильному пошкодженні гинуть. Для розвитку одного покоління білокрилки потрібно 25 днів. Самка активна близько місяця і може відкласти за цей час до 130 яєць. При температурі 21-23 градуси й відносній вологості повітря 65% цикл розвитку одного покоління завершується протягом 24 днів.  За рік шкідник може дати до 12 поколінь. Максимальної чисельності білокрила досягає у другій половині літа, коли створюються  кращі умови для розмноження шкідника. Капустяна білокрила зимує на рослинних рештках, під корою дерев у вигляді яйця, личинки, німфи. У червні починається масовий літ білокрилки.

Білокрилка - це  один із «найважчих» шкідників, проти якого проведення захисних заходів як у закритому, так і відкритому ґрунті на овочевих культурах досить ускладнене у зв’язку з її біологічними особливостями розвитку.

Тому, для регулювання чисельності білокрилки на овочевих культурах велике значення мають систематичні спостереження, виявлення та ліквідація первинних вогнищ шкідника.

 

Як захистити врожай від шкідника?

  1. Щоб запобігти появі білокрилки, регулярно знищуйте бур’яни, на яких вона переховується.

  2. Використовуйте клейкі стрічки жовтого кольору для контролю чисельності шкідника і щойно з’являються дорослі особини – проводьте обробку.

  3. Здійснюйте обприскування рослин різними препаратами і розпочинайте відразу після виявлення шкідника. Якщо білокрилки вже багато, краще зробити 2-3 обробки різними препаратами, змінюючи діючу речовину (враховуючи терміни до збору врожаю): Вертімек 018 ЕС; Актеллік 500ЕС; Теппекі в.г.; Моспілан та інші. Інтервал між обробками не має перевищувати 10 днів. 

Рекомендовано використання хімічних препаратів у суміші з ад’ювантом або прилипачем, особливо на таких культурах, як капуста. Обробка з такими препаратами економить розчин, покращує ефективність обробки, а ще подовжує захисний період препаратів.

  1. Застосовуйте біологічні засоби, що контролюють чисельність білокрилки: АктоВерм, Актофіт та інші біопрепарати. 

Для одержання бажаної ефективності препаратів потрібно забезпечити максимальне потрапляння робочого розчину на нижню частину листка.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь