A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Зимовий авітаміноз

Дата: 28.12.2023 11:49
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

 

   Холодна пора року — той самий період, коли наш організм особливо відчуває дефіцит вітамінів. Їх брак називається гіповітамінозом. Якщо який-небудь вітамін надходить в організм у вкрай малому обсязі, тоді заведено говорити про авітаміноз. Найбільш яскраво дефіцит вітамінів проявляється взимку і навесні, коли їх надходження з їжею (фруктами, овочами) максимально знижується. Здавалося б, не настільки важливі елементи, але як же сильно їх нестача може нашкодити організму та істотно погіршити загальний стан людини. Особливо гостро брак вітамінів можуть відчувати люди, які мають шкідливі звички, з малорухливим способом життя, неправильним харчуванням (фаст-фуд, напівфабрикати). Крім того, саме взимку найбільш часто організм піддається атаці інфекційних збудників респіраторних хвороб, наприклад, грипу.

Загальні ознаки авітамінозу

Щоб запідозрити дефіцит вітамінів, мікроелементів в організмі, досить звернути увагу на:

1.Стан шкірних покривів. На тлі авітамінозу шкіра стає сухішою, спостерігається лущення. Іноді можуть з'являтися невеликі тріщинки, які доставляють дискомфорт і можуть довго гоїтися.

2.Волосся, нігті. Якщо в організмі не вистачає вітамінів, мікроелементів нігтьова пластина може розшаровуватися, ставати тонкою. Крім того, волосся втрачає гладкість, набуває тьмяний колір, з'являються посічені кінчики. Також не виключено випадання волосся, їх підвищена ламкість, що особливо помітно під час розчісування. Шкіра голови стає сухою, підвищується ризик появи лупи.

3.Ясна. Під час чищення зубів людина може помітити підвищену кровоточивість ясен, чутливість емалі, що вказує на авітаміноз. Крім цього, на слизовій порожнини рота можуть з'являтися виразкові дефекти.

4.Загальне самопочуття. При дефіциті вітамінів, мікроелементів людина стає млявою. Вона відчуває нездужання, слабкість, відсутнє бажання що-небудь робити. При цьому настрій пригнічений, може з'являтися плаксивість, нервозність. Також людині складніше концентруватися на певному завданні, вночі погано спить, а вдень — сонлива.

5.Частоту застуд, загострень хронічних захворювань. На тлі авітамінозу людина може хворіти на респіраторну патологію до 5-6 разів за сезон, при чому тривалість хвороби може затягуватися до 3-х тижнів. Не виключено розвиток ускладнень захворювань при значному ослабленні імунного захисту. Зауважимо, що одужання в таких випадках настає значно повільніше. Для боротьби з інфекцією потрібно приймання антибіотиків, які, своєю чергою, порушують мікрофлору кишківника.

6.Дисбактеріоз також погіршує імунітет, через що виходить замкнуте коло.

Чим собі допомогти?

Наситити організм вітамінами й тим самим підтримати імунну систему можна «зимовими» овочами, такими як гарбуз, редька, морква. Не варто також забувати про ківі, цитрусові, гранат, хурму. Ось кілька корисних порад:

-  подрібнити блендером можна банан, хурму (без кісточок), після чого   додати трохи тертого імбиру, кориці й мінеральної води до консистенції коктейлю.

- заготівля з обліпихи - джерела вітаміну А. Свіжозаморожену обліпиху  необхідно помити, просушити, подрібнити м'ясорубкою і змішати з цукром (1:1). Таку масу можна зберігати в закритій банці і використовувати для заварювання чаю.

- варення з горобини, журавлини, калини.

- відвар шипшини.

- крупи, житній хліб, нежирне м'ясо, як джерело вітаміну В.

- горіхи, насіння, морська риба, молоко, рослинна олія — джерело вітаміну Е.

- солодощі можна замінити сухофруктами, медом.

- зелений чай з лимонною цедрою, м'ятою, чорною смородиною.

Не потрібно чекати появи перших ознак авітамінозу, краще заздалегідь подбати про свій організм і влітку зробити вітамінні заготовки (зварити варення, засушити шипшину).

     Бережіть себе та своє здоров'я !!!

 

 

В.о. начальника Кременчуцького

районного управління                                                                                                   Андрій ПЕРВИЙ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь