A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Виплати до Дня Незалежності на Полтавщині: хто отримає автоматично, а кому треба звернутися до Пенсійного фонду

Дата: 07.08.2023 16:10
Кількість переглядів: 241

Фото без опису

 

   21 липня 2023 року Уряд прийняв рішення про те, за якою процедурою цьогоріч буде здійснюватися разова грошова виплата, передбачена Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань».

Раніше зазначену допомогу виплачували на початку травня ветеранам, жертвам нацистських переслідувань і членам загиблих. З нинішнього року разову допомогу будуть виплачувати у серпні – до Дня Незалежності. Верховна Рада таким чином вирішила вшанувати насамперед мужність і героїзм захисників незалежності й територіальної цілісності України. Отже, серед інших доплати отримають ветерани російсько-української війни та члени сімей загиблих.

Всіх отримувачів разової грошової виплати до Дня Незалежності України умовно можна поділити на декілька груп. Приналежність до тієї чи іншої групи буде обумовлювати процедуру одержання допомоги.

До першої групи належать всі пенсіонери, тому разову виплату вони одержать автоматично, разом із серпневою пенсією.

До другої групи відносять одержувачів грошової виплати, які наразі проходять службу. Зокрема, військовослужбовці, поліціянти, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, а також Державної кримінально-виконавчої служби, служби судової охорони. Інформацію про цих осіб за визначеною формою нададуть до Пенсійного фонду регіональні представники силових міністерств і відомств, що виключає необхідність особистих звернень щодо одержання допомоги.

Інші одержувачі разової грошової допомоги, які не перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду і на службі в силових міністерствах і відомствах, повинні звернутися до сервісних центрів Пенсійного фонду із заявою, до якої додаються паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків, посвідчення, яке підтверджує певний статус особи, і довідку з банку про відкриття рахунку.

Відповідно до постанови «Деякі питання соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань» розміри виплат у нинішньому році становитимуть від 450 грн до 3 100 грн.

Зокрема, кошти отримають такі категорії осіб:

1. Особи з інвалідністю внаслідок війни (I групи — 3100 грн;  II групи — 2900 грн;  III групи — 2700 грн).

2. Учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції гідності (1000 грн).

3. Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (3100 грн).

4. Члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, а також дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни й учасників бойових дій (650 грн).

5. Члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України 
 (1000 грн).

6. Учасники війни та колишні в’язні концтаборів, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи (450 грн).

Для обчислення розміру грошової допомоги використовувався прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (на сьогодні становить 2 093 грн). Так, для осіб з інвалідністю внаслідок війни розрахунок був таким:

I групи ‒ 2 093 грн × 150% – 3100 грн

II групи ‒ 2 093 грн × 140% –  2 900 грн

III групи ‒ 2 093 грн × 130% – 2 700 грн

Для виплати учасникам бойових дій застосовано коефіцієнт 50% прожиткового мінімуму, для членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України – 30% та учасників війни – 20%.

Отримувачі грошової допомоги, які до 1 жовтня не одержать кошти, мають право звернутися до сервісних центрів Пенсійного фонду та отримати допомогу до 1 листопада поточного року. У разі смерті  отримувача грошова допомога не виплачується.

 

Довідково: на Полтавщині вже нарахували грошову допомогу особам, які перебувають на обліку в Пенсійному фонді. Їх кількість склала 18942  із загальною сумою виплати 27 216 100 грн. У їх числі 13570 цивільних пенсіонерів і 5372  пенсіонери силових структур.

 

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь