A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Пригодницько-історичний екшн «Довбуш» Олеся Саніна виходить у національний прокат 24 серпня

Дата: 07.08.2023 15:25
Кількість переглядів: 246

Фото без опису

 

   Після років роботи історія про незламність духу, боротьбу за свободу, нестримне кохання та справедливість виходить у широкий кінотеатральний прокат до дня незалежності – знакову дату для кожного українця.

«Ми недарма обрали прем’єрну дату 24 серпня. Це щорічне нагадування – ми вільні та незалежні, і сьогодні вкотре виборюємо це право не лише на полі бою, а й в культурі, бізнесі, політиці...повстанець Олекса так само прагне справедливості та виборює свою та свободу свого народу, як і мільйони українців сьогодні. Ми очікуємо, що це кіно збере біля великих екранів сотні тисяч українців і нагадає, чому українська нація бореться й обов’язково переможе»,– Надія Коротушка, директорка кінотеатрального напрямку в film.ua distribution.

«Для нас дуже важливо підтримати українців у ці складні часи та показати, що боротьба за незалежність триває не рік, не вісім, а впродовж багатьох століть. Рішення випускати стрічку саме 24 серпня було одностайним: нас підтримали не лише колеги-дистриб‘ютори, а й партнери. Ми щиро сподіваємося, що в ці буремні часи це кіно стане для багатьох тим самим ковтком натхнення та віри в майбутню перемогу», – Максим Асадчий, генеральний продюсер стрічки.

Сучасне прочитання одного з найколоритніших історичних постатей повертає нас у XVIII століття, коли українська нація вкотре зазнає утисків й опиняється під владою московської держави та речі посполитої. Саме тоді на покутті починає діяти загін опришків під керівництвом Олекси Довбуша, який протидіяв жадібним та жорстоким панам і захищав знедолених українців. Карпатський лицар пропагував істинно українські цінності майже три сторіччя тому.

«Я безмежно вдячний усім тим, хто допоміг зняти наш фільм і усім, хто його вже довго і з нетерпінням чекає. Прокат фільму "Довбуш" декілька разів переносився. Ворог не давав нам шансу зібратися в кінозалах. Але врешті ми вирішили вийти в прокат, бо це для нас теж є ознакою, що ми не здалися і ніколи не поступимося нашою свободою. Ми зробимо все можливещоб фільм побачили й на передовій і за кордоном. І врешті дата виходу – 24 серпня, день незалежності України. І день, коли перестало битися палке серце Олекси Довбуша, але він, як ми вже знаємо, обманув смерть»,– Олесь Санін, режисер фільму.

Картина відтворює унікальну атмосферу xviii століття, у якому жив та боровся Олекса Довбуш. Майстерне відтворення дійсності стало можливим не лише завдяки фольклорним експедиціям у Карпатах, а й консультаціям істориків, етнографів, працівників музеїв України, священників, експертів з геральдики, експертів з історії зброї, реконструкторів історичних битв.

Команда проєкту відроджувала ремесла та реставрувала унікальні техніки бою, вивчала музичну, матеріальну і нематеріальну культуру часу, в якому розгортаються події фільму. Зніманню картини передувало ретельне вивчення «доби Довбуша» з польських та українських архівних документів, численних літературних джерел, історичних монографій.

Синопсис. Карпати. Початок 18 століття. Жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. У пошуках помсти панам за вбивство батьків Довбушів, брати стають ворогами один одному. Один прагне грошей, другий  справедливості. Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса. Шляхта робить усе можливе, аби знищити Довбуша. Але він їх перехитрив. І розрослася легенда про карпатського лицаря. Легенда, що надихає покоління тих, хто бореться за свободу рідної землі. Про силу і любов Олекси Довбуша, про зраду і кривду. Про те, як він жив і як обманув смерть.

Фільм створено кінокомпанією Pronto Film за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Кінотеатральною дистрибуцією фільму на території України займаються компанії Kinomania Film Distribution і FILM.UA Distribution.

Державне агентство України з питань кіно


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь