A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Розведення вогню - небезпека для довкілля.

Дата: 13.04.2023 11:25
Кількість переглядів: 1240

Фото без опису

 

   Під час спекотних літніх днів кожний необдуманий та безвідповідальний вчинок під час розведення вогню містить в собі небезпеку для довкілля. Залишене без нагляду вогнище, кинутий сірник, або навіть викинута склянка під променями сонця можуть спровокувати масштабну лісову пожежу, а неконтрольоване випалювання сухої стерні або побутових відходів – затяжну, багатоденну пожежу.

Пожежі завдають величезної шкоди довкіллю, створюють загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і людей, та можуть призвести до некерованих надзвичайних ситуацій.

При згоранні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять: пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензапірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Спроби організму знешкодити бензапірен призводять до утворення іншої, ще токсичнішої речовини, спроможної безпосередньо ушкоджувати ДНК. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотрутніших для людини речовин.

При згоранні поліетиленового пакета в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони, як правило, стають причиною пирхоти в горлі, кашлю.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання залишків рослинності, сміття та сухостою призводить до знищення корисних комах та мікроорганізмів, руйнації ґрунтового покриву, його збіднення.

Через випалювання трави та очерету згорають дикі тварини, місця їх проживання і розмноження, птахи (зокрема, куріпки), плазуни та гризуни, усілякі жуки, багатоніжки, тобто все-все дрібне, що мешкає у цій траві. Від небезпеки не встигає втекти молодняк. Зайчата, маленькі козулі та кабани залишаються безпорадними перед стихією. Можуть гинути і домашні тварини, якщо вони потраплять у вогняну пастку. Наприклад, корови, припнуті на пасовищі, залишаються безпорадними перед палаючою травою. Хто їм допоможе?

Варто пам’ятати, що дотримання вимог правил пожежної безпеки у спекотний період дозволяє зарадити виникненню пожежних ситуацій на території громади.

Подбайте, щоб ваш відпочинок на природі був максимально безпечним як для вас, так і для навколишнього середовища.

Не будьте байдужими до навколишнього природного середовища!

 

 

Головний спеціаліст відділу комунального майна, ЖКГ,

охорони навколишнього середовища виконавчого комітету

Козельщинської селищної ради                                                            Олена Васильченко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь