Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Хвороба з холодильника – ієрсініоз

Дата: 23.02.2023 13:23
Кількість переглядів: 1228

Фото без опису

 

   Збудник хвороби (ієрсинія) належить до одного «родового клану» з чумою. Але, на щастя, силу своєї страшної родички ієрсинії не успадкували - проте набралися від неї підступності: є труднощі в розпізнаванні цієї інфекції та можливі важкі ускладнення після перенесеного захворювання

Ієрсиніоз – гостре інфекційне захворювання, що проявляється симптомами загальної інтоксикації і ознаками ураження шлунково-кишкового тракту, розвитком аутоімунних ревматичних захворювань. Віддалені наслідки ієрсиніозу – системні червоний вовчак та склеродермія (18%), хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (22%). Інкубаційний період ієрсиніозу триває в основному 6-10 днів (максимально 18 днів).Доведено, що частіше хворіють  діти віком до 14 років. Симптоми хвороби можуть нагадувати скарлатину, ГРВІ, різноманітні кишкові інфекції, апендицит, ревматизм, мононуклеоз, гепатит та інші. Ієрсинії з потоком крові безперешкодно попадають в печінку, нирки, селезінку, легені і назад в кишківник. Збудники хвороби, що осіли в лімфовузлах і селезінці, вміють «затаюватися» на довгі роки і в найневідповідніший момент викликати новий спалах хвороби.

Через здатність хвороби імітувати інші патології правильний діагноз відразу ставлять лише в третини хворих!!!

Основний резервуар бактерії – ґрунт, переносники хвороби  – мишовидні гризуни. Джерелом інфекції можуть бути корови, кози, вівці і свині, хвора людина та здоровий бактеріоносій. Існують три шляхи передачі інфекції людині: харчовий, водний, контактно-побутовий. Ієрсинії не виносять тепла: нагрівання до 60°C вбиває їх вже через пів хвилини. Проте, бактерія витримує холод і багаторазове заморожування та розмерзання. Температура 4-8°C є сприятливою для розмноження бактерії. Ієрсинії можуть «проживати» на свіжих овочах (капуста, морква, яблука тощо) в умовах овочесховища та холодильника. Відомо, що навесні, з метою боротьби з авітамінозом, батьки намагаються частіше годувати дітей корисними салатами з моркви, капусти, яблук. А звідки з'являються овочі та фрукти на прилавках? З підвалів та овочесховищ, де за зиму встигають досхочу побігати миші. Вони власне і забруднюють овочі збудниками хвороби. Саме весною найбільший ризик зараження ієрсиніозом! Низька температура, висока вологість – ідеальні умови для розмноження мікроорганізмів. На думку вчених, вже до березня в овочесховищах збудник ієрсиніозу виявляється в третині проб моркви, капусти, цибулі та інших овочів і фруктів. Зберігаючи погано очищені, забруднені овочі в холодильнику, господині створюють максимально сприятливі умови для розмноження ієрсиній.  Крім того, причиною захворювання можуть стати цукор, печиво, пряники, сухарі, сир, інші продукти, якщо вони зберігалися на складі у відкритому вигляді.

Тому майте на увазі – безпечніше купувати всі продукти не розсипом на вагу, а у фабричному пакуванні. Захворювання можна уникнути, якщо дотримуватися елементарних правил гігієни - ретельно очищати та мити овочі, фрукти, холодильник; запобігати розмноженню гризунів в підвалах та овочесховищах!

 

Начальник Кременчуцького

районного управління                                                         Володимир БАРЧУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь