A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Повитиця польова – злісний бур’ян-паразит

Дата: 18.08.2022 11:07
Кількість переглядів: 1583

Фото без опису

 

   Серед безлічі лютих бур’янів є такі, котрих позбутися надзвичайно важко. Це, зокрема, повитиця польова — однорічна рослина-паразит з довгими жовтувато-помаранчевими вусами, яка, не маючи ні коренів, ні справжніх листків, кріпиться до рослини-господаря за допомогою спеціальних органів і живиться за її рахунок.

Повитиця польова входить в першу трійку найбільш злісних карантинних бур’янів України — як по території поширення, так і за рівнем шкідливості.

Цей бур’ян засмічує посіви багаторічних і однорічних трав, узбіччя доріг, береги річок, населені пункти, залізничні колії. Особливо страждають від них польові культури: люцерна, льон, буряк, морква, цибуля, картопля та інші. Крім культурних рослин вона паразитує на багатьох видах дикоростучої та бур’янистої рослинності. Уражені рослини сильно слабнуть, призупиняють ріст і розвиток, поступово гинуть. Насіння отруйне, крім того, повитиці часто є переносниками вірусів та інших хвороб з одних рослин на інші. У зв’язку з такою великою шкодочинністю, висівати заражений посівний матеріал забороняється.

Під час планування заходів боротьби із повитицею слід чітко усвідомлювати два моменти. Перший: якщо бур’ян уже уразив культурну рослину, то знищити його можна переважно тільки разом із нею. Другий – позбутися повитиці вкрай складно (повна ліквідація вогнищ цього бур’яну потребує тривалої і дуже клопіткої роботи, часто впродовж декількох років систематичного його знищення у вогнищі зараження).

В посівах багаторічних трав і на неорних землях бур’ян-паразит необхідно часто низько скошувати до цвітіння; скошену масу висушувати, виносити за межі поля та спалювати. Вогнище потрібно утримувати у стані чорного пару або обробляти гербіцидами відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Слід враховувати, що гербіциди набагато швидше вбивають молоду повитицю, а коли паразит починає квітнути, його стійкість до хімічних препаратів стає набагато вищою.

У боротьбі з бур’яном-паразитом дуже важливо своєчасно запобігти можливості появи карантинного бур’яну в посівах сільськогосподарських культур.

 

В начальника

Кременчуцького районного управління                                          Володимир БАРЧУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь