A A A K K K
для людей із порушенням зору
Козельщинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Вимоги до зерносховищ

Дата: 04.07.2022 16:36
Кількість переглядів: 132

Фото без опису

 

   Склади повинні розташовуватись на сухих підвищених ділянках. Для захисту від гризунів та птахів на вентиляційні отвори й вікна встановлюють решітки чи ґрати. Двері мають бути подвійними: зовнішні (щільні) і внутрішні (ґратчасті, що сприятиме активному повітряному обміну). Підлога й стіни не повинні мати щілин чи тріщин. У них накопичується пил і можуть зберігатися комірні шкідники, тому при виявлені їх необхідно відремонтувати.

Крім того, проводиться ретельна зачистка насіннєсховища від залишків насіння минулорічного врожаю, а також пилу, слідів життєдіяльності комах та гризунів. Проводять також видалення падалиці сільськогосподарських рослин та бур’янів навколо складу, аби воно не стало джерелом засмічення насіння. І взагалі сховище і вся прилегла територія повинні бути ретельно очищені від сміття та постійно утримуватися у чистоті.

Після ремонту та прибирання проводять дезінсекцію (знезараження порожніх складів за допомогою пестицидів) та за необхідності – дератизію (знищення гризунів). Дератизацію проводять хімічним чи механічним (використання пасток) способом або їх поєднанням. Дезінсекцію також можна проводити різними способами, проте найпростішим є обробка 20%-м розчином гашеного вапна. Крім того, може застосовуватись волога обробка (розчином інсектицидів обприскують підлоги, стіни та стелю), аерозольна обробка (використовують генератори гарячого або холодного туману) та фумігація (використовують інсектициди фумігантної дії). Вибір способу обробки залежить від видового складу шкідників та особливостей приміщення. Якщо в насіннєсховищі було виявлено кліщів, борошноїдів, міль, вогнівку, то рекомендується проводити вологу обробку, якщо довгоносиків чи інших комах – аерозольну обробку чи фумігацію.

Дезінсекцію рекомендується провести за 2-3 тижні до завантаження зерна, за необхідності її повторюють. Обробляють приміщення за температури повітря всередині не нижче 12оС, щоб шкідники знаходилися в активному стані.  Використовувати можна препарати, що дозволені для боротьби з шкідниками . При роботі з отрутохімікатами необхідно дотримуватись правил техніки безпеки та особистої гігієни.

Насіннєві склади повинні бути обладнані термометрами, психрометрами, вологомірами, термоштангами для вимірювання температури в  насінні, щупами, відрами, вагами, інвентарем для прибирання, а також засобами протипожежної безпеки.

Для вентилювання приміщень бажано використовувати також стаціонарні або пересувні вентиляційні установки. Необхідно постійно стежити за тим, щоб відносна вологість повітря в складах не перевищувала 60%. А найкращою температурою для зберігання насіння вважається 5-10°С.

На зберігання закладають нормально розвинене, здорове, не травмоване насіння, вологість якого знаходиться в межах або нижче критичної. Також важливим є недопущення змішування насіння різних сортів та генерацій.

Дотримання цих правил дозволить зберегти насіння без втрати його посівних якостей.

        Провідний інспектор відділу

       контролю у сфері насінництва

       та розсадництва                                                                                                          Світлана Бороздун

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь